Ár és érték

Vanília termesztése otthon, házilag

A VANÍLIA TERMESZTÉSE TÉLIKERTBEN

Ez a poszt az otthoni vaníliatermesztés kulcsszavaival a Google első oldalán szerepel a honlap-optimalizálás és prémium linképítés módszereinek köszönhetően.

vanilia termese

A vanília ára igen magas, mert termesztése munka- és időigényes. De házilag is megoldható télikertben, üvegházban, beüvegezett teraszon

A vanília az egyik legnépszerűbb és legdrágább fűszer a világon, magas ára az idő- és munkaigényes termesztési folyamattal magyarázható. Ételekben, italokban, parfümökben és gyógyszerekben gyakran használnak szintetikusan előállított vanillint a természetes, értékes vanília helyettesítésére, de a pótszer nyújtotta íz- és illatélmény meg sem közelíti az eredeti fűszer gazdag és telt aromáját. Kevesen tudják, hogy a vanília termesztése otthon, házilag is megoldható

Pedig, mivel a világ távoli tájairól importált vaníliát aranyárban mérik, logikus alternatívának tűnhet az otthoni termesztés. Csakhogy számolnunk kell azzal, hogy házi körülmények között valószínűleg a legodaadóbb gondoskodás mellett sem tudjuk virágzásra bírni ezt a fény-, hő- és páraigényes trópusi növényt. Ám, ha valaki olyan szerencsés, hogy rendelkezik a vanília számára optimális környezetet biztosító növényházzal vagy télikerttel, bátran megpróbálkozhat e különleges fűszernövény termesztésével – a siker kitartás, odafigyelés és türelem kérdése.

vanília termesztése házilag

Vanilla planifolia termesztése télikertben

Vanília, az isteni virág

A vanília az egyetlen olyan orchidea, amelynek termése ehető. Rejtély, hogyan jöttek rá bő kétezer éve a mexikóiak, hogy a Vanilla planifolia – a legízletesebb vaníliaféle – termése emberi fogyasztásra alkalmas, főként, hogy a friss, kezeletlen toktermés nem rendelkezik semmilyen aromával.

A totonac indián törzs úgy tartotta, az illatos növényt az isteneknek köszönhetik. A monda szerint a termékenység mexikói istennőjének, Xanatnak a lánya beleszeretett egy totonac ifjúba. Az istenek törvényei szerint azonban a halhatatlanok nem házasodhatnak emberekkel, ezért a bánatos leány virággá változott, hogy kedvese közelében lehessen, és egyúttal örömet szerezzen a szeretett totonac népnek.

A vanília a 16. században került át Európába, gyors népszerűsége nyomán Közép- és Dél-Amerika mellett számos más trópusi vidéken is termeszteni kezdték, eleinte nem sok sikerrel, mivel a virág beporzását egy kizárólag Mexikóban honos aprócska méhfaj végzi. 1841-ben aztán a 12 éves rabszolgafiú, Edmond Albius rájött, hogyan lehet a virág bibéjét egy pálcika és némi kézügyesség segítségével megtermékenyíteni. Máig az általa kitalált módszert használják a vaníliaültetvényeken szerte a világon.

Az otthoni vaníliatermesztés feltételei

Vanília termesztése otthonunkban

A télikertbe szánt vaníliapalánta ideális esetben 3–5 éves, az ennél zsengébb növény nem hoz termést. Az virágcserép méretének kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy a vanília növekedése igen intenzív. Az epifiton életmódot folytató kúszónövény természetes közegében a fákra kapaszkodva, azokat támasztékul használva fejlődik, s elérheti akár a 30 méteres magasságot is. Növényházban ennél szerényebb méretekkel kell számolnunk, kb. 2–2,5 méteresre nőhet a házi vaníliánk. Épp ezért lehetőleg tömör fából készült, masszív tartószerkezetre van szüksége.

A vanília – akárcsak a többi orchidea – kedveli a párás környezetet, a rendszeres öntözésen kívül 1-2 naponta ildomos langyos vízzel permetezni. Kéthetente kapjon tápoldatot, tavasszal és nyáron bőségesebben, mint a hűvösebb évszakokban.

A növény a szórt fényt kedveli, ezt legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk számára, ha kezdetben egy méretesebb pálma vagy dús lombozatú díszfa közelébe helyezzük a télikertben vagy beépített teraszon, idővel pedig gondoskodunk a további megfelelő árnyékolásról. Trópusi származásából adódóan szereti a meleget, és fagyérzékeny, tehát mindenképp fűthető helyiségben, üvegházban, napfényes zárt terasz védelmében tartsuk.

A növények gondozása során legyünk óvatosak, ha felsértjük a szárat, a kicsorduló folyadék súlyos bőrirritációt okozhat.

Legyél te a méhecske! – Mesterséges beporzás

Ha a növényünkön felfedezzük a dísznövényként tartott fajtársakéhoz képest nem túl pompázatos sárgás-zöldes virágokat, azonnal a tettek mezejére kell lépnünk, a virágok ugyanis csupán 1 napig élnek. A kézi beporzás Albius-féle módszeréhez folyamodva egy vékony pálcika és az ujjaink segítségével össze kell érintenünk a szirmok mélyén megbúvó, membránnal elválasztott bibét és a porzót. Alig egy hét múlva kiderül, szerencsével jártunk-e: ha megjelenik a terméskezdemény, kezdhetünk óvatosan örülni.

Az utolsó fázis: az aroma előcsalogatása

A többi már elsősorban türelemjáték. Kb. 9 hónapig növekednek a magokat rejtő hüvelyek, ha sárgulni kezdenek, elérkezett a szüret ideje. A betakarított termést rövid időre forró vízben hőkezeljük a mikroorganizmusok elpusztítása végett, majd következik az erjesztés, mely a jellegtelen toktermést aromás fűszerré változtatja. A nedvesség kondenzálásához gyapjútakaróba csavarva „izzasztjuk” a rudakat 3–5 hónapon át, majd a tűző napon vagy beltéri fényforrás mellett kiszárítjuk. Munkánk akkor ér véget, mikor jócskán összezsugorodott vaníliarúdjaink textúrája a bőrhöz válik hasonlóvá, színük pedig sötétbarna, szinte fekete. Jól megérdemelt jutalomként nyomban fel is használhatjuk saját édes-füstös fűszerünket, mondjuk, egy különleges desszert ízesítéséhez, de ha inkább eltennénk későbbre, légmentesen záródó edényben, hűvös helyen tároljuk.

Cortés kedvence: azték forrócsoki nem csak konkvisztádoroknak

A totonacok, a maják és az aztékok elsősorban kakaóitaluk, a chocolatl ízesítésére használták a vaníliát. Ha megkóstolnánk a legősibb forrócsokit, az – ideális esetben saját termesztésű – illatos vanílián kívül kakaóporra – esetleg magas kakaótartalmú étcsokira – és némi kukoricalisztre lesz szükségünk. A kakaóhoz és a vaníliához adjunk forró vizet, a kukoricalisztet pedig kevés hideg vízben keverjük el, majd öntsük a kakaós italhoz, végül ízlés szerint édesítsük cukorral a keveréket és szürcsöljük el a beépített terasz hűvösében . Ha hihetünk Hernán Cortés spanyol hódítónak, ez az ital egész napra felüdíti az embert.

Szorosan kapcsolódó olvasmány:

Az összefoglalót H. T. készítette


pr-cikk ára

A linképítésben jelentős szerepet játszó, weboldalra vagy blogra kihelyezett PR-cikk ára a megjelenés helyétől függ, azaz a publikáló oldal keresőmarketing értékétől. A linkre kattintva kérjen árajánlatot! Azonnali cikk- és link-elhelyezés itt: termék és honlap ajánló pr cikk linképítés marketing portál.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Géza Püsök says:

    Kedves H.T.!
    Alapjában véve tetszik a cikk, csak egy aprócska észrevételem lenne: “… Edmond Albius rájött, hogyan lehet a virág porzóját … megtermékenyíteni.” Sehogy. Csak a bibét lehet megtermékenyíteni, a porzót nem. Ezt a szarvashibát jó lenne mielőbb kijavítani.
    Tisztelettel,
    Géza


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!